Євген Онищенко: «Для мене немає слова неможливо»

Євген Онищенко: «Для мене немає слова неможливо»

Багато років тому ефект бомби, що розірвалася, справило масштабне інтерв'ю Володимира Пивоварова, в якому він розповідав про зародження харківського більярду. Одним із не лише свідків, а й активних учасників процесу становлення більярду у Харкові був багаторічний друг та партнер Пивоварова, відомий далеко за межами міста київський майстер Євген Онищенко. Саме киями Євгена грали всі юні більярдисти з першого, найвідомішого «заклику» Володимира Пивоварова, а сам «Банщик» все життя не зраджує київ свого друга. З імен тих, хто зараз тримає в руках кий Онищенко, ми й почали нашу розмову з майстром.

- Майстри зазвичай відомі широкому загалу не стільки своєю роботою, скільки тим, хто грає їхніми киями. Тому перше питання – хто з відомих більярдистів грає києм Євгена Онищенка?

- З огляду на те, скільки київ за весь час зробила наша майстерня, дуже багато людей грає. Хто із них відомий? Володя Юрусов, Андрій Родіонов, Володимир Пивоваров. Пивоваров взагалі сказав, що такий він чекав все життя.

- Розповідають, що років шість тому Андрій дуже довго вибирав у вашій майстерні кий, нічого не пасувало. І тільки через кілька днів він сам зумів пояснити вам, що йому треба, ви зробили, і цією києм він грав багато років. Щоправда, чи легенда?

- Майже у всьому правда. Йому привезли кілька київ, нічого не підійшло, і тільки потім він приїхав до майстерні і зі спілкуванням зі мною розповів, що йому потрібно.

- Яка ваша думка про Андрія Родіонова? Багато старших хлопців кажуть, що він має вирости у зірку.

- Ну, так і має відбуватися, так і буде.

- Скільки років ви вже робите киї?

- Перший кий зробив у 1996 році, а заробляти на цьому почав із двохтисячного. Чотири роки пішло на те, щоб справді почати розбиратися у виробництві київ, позбутися помилок. Адже гравці люди вимогливі, вони грають у більярд, і їм здається, що вони розуміють, як зробити кий. Насправді це не завжди відповідає дійсності. «Навантажують» майстри, і, якщо майстер сам погано розуміється на тому, що він робить, а йде на поводу у гравця, часто нічого не виходить.

Коли почав жити у Пивоварова у більярдній, спілкуватися з людьми, тільки тоді почав розуміти, що і як треба робити. Мені було достатньо подивитися, як грає людина, щоб зрозуміти, який їй потрібен кий. Мене навіть прозвали «Унікумом»: сам у більярд не грає, а киї дає ті, що треба.

- Як і коли вам спало на думку робити киї?

- Я дружив з хлопцями, які мали виробництво недалеко від мого будинку, на вулиці Єнакіївській. Вони робили столи, а киї привозили із Москви. Я дивився на це все, а потім сказав: ми що, не можемо самі робити киї? І поступово сам почав цим займатися.

- А ви раніше працювали у цій сфері? Чи мали справу з деревом?

- У мене взагалі життя багате. Освоїв багато спеціальностей, починаючи від слюсаря.

Потім, протягом багатьох років у мене був союз з багатьма виробниками і все, що я виробляв у моїй майстерні, вони викуповували.

Ну, а останні вісім років розкручую власний бренд, відкрив інтернет-магазин «Київниця». Жалкую тільки, що втрачено багато часу, що раніше не ставив тавро на свої киї.

З оптовими продажами у нас не склалося, оскільки всі перекупники не турбують себе питанням сервісу та обслуговування, і що важливо, між гравцем і майстром виникає ефект «зіпсованого телефону». Саме тому працюємо в основному, з роздробою, що дає можливість приділити максимум уваги як гравцям-початківцям так і професіоналам.

- До якої цінової категорії належать ваша продукція?

Модельний ряд дуже різноманітний. Ціни формуються в залежності від обраної деревини та складності виготовлення кия. Наш підхід є дуже демократичним і може задовольнити побажання будь-якого гравця.

Можу відповідально заявити, що у нас виробництво найбільше в Україні, а може й не лише в Україні. Був час, коли у двох майстернях – у Харкові та Сумській області у мене працювало понад 60 осіб. Ми робили понад тисячу київ на місяць. Багато хто говорить, що це погано, що майстер сам не робить кий, але у нас інша специфіка. Все побудовано на тому, що виробництво київ розбите на багато операцій (до 30), і за кожну відповідальність відповідає окрема людина.

- Тобто ви не робите самі киї ручної роботи?

- Якщо розглядати процес виготовлення, то можу запевнити, що кожен кий контролюється мною особисто і у разі виявлення найменшого дефекту, він утилізується. Є гравці, які принципово приходять і просять, щоб я особисто зробив кий і звичайно ж, відмовити я не можу і йду назустріч.

- Чув, що на ваші киї є довічна гарантія. Це правда?
- Ми не пишемо, що у нас довічна гарантія, оскільки це популізм. Але з упевненістю запевняю, що при покупці мого кия, у сервісі вам ніхто не відмовить. Офіційно виписуємо гарантію на десять років. Але як показує практика, в цьому немає жодної необхідності, оскільки в будь-якому випадку гравець отримає якісний сервіс, навіть